Bane NOR Eiendom planlegger å utvikle Oslo S så stasjonen blir mer attraktiv for byen og de reisende, og med et høyhus som markerer Oslo S som orienteringspunkt i byen og porten for reiser til Oslo. Samtidig forberedes stasjonen for utvidet jernbanekapasitet med ny tunnel under Oslo. Utbyggingen av stasjonen kan starte når detaljreguleringsplanen er vedtatt.
Prosjektet går gjennom flere faser, fra planlegging til ferdigstilt prosjekt, og prosessen går over flere år. Under kan du se fasene i prosjektet, og informasjon om saker og viktige dokumenter frem til nå.
Arbeidet med utvikling av Oslo S har pågått siden 2008. Prosjektet som ble utviklet var delelement i flere offentlige planprosesser, blant annet områdeprogram Oslo S (vedtatt i Oslo bystyre 2012) og plansamarbeidet for kollektivknutepunkt Oslo S, hvor både Jernbaneverket og ROM Eiendom deltok (hovedrapport 2013).
Oppstart av planarbeid ble varslet i 2014 for stasjonsbygget, ny bussterminal (Ruter) og Biskop Gunnerus gate 14b (KLP Eiendom). Felles planprogram ble fastsatt i 2015. Felles konsekvensutredning (KU) ble ferdigstilt i 2017. I varselet om oppstart av planarbeid og i planprogrammet la PBE til grunn at prosjektene senere kan behandles som separate detaljreguleringsplaner. Ruter og KLP Eiendom har gjort dette og sendt inn sine planer. Sommeren 2021 ble planene for bussterminalen over sporområdet skrinlagt av Oslo kommune.
I 2018 ble Reiulf Ramstad Arkitekter og C. F Møller m fl. med prosjektet «Nordisk lys» kåret som vinner av begrenset plan- og designkonkurranse. Bane NORs mål med konkurransen var å finne et nytt bygningsuttrykk for høyhuset som bedre samspiller med omgivelsene, gir gode forutsetninger for gjennomføring og samtidig sikrer høy arkitektonisk kvalitet. Som følge av prosjektutviklingen og tidligere innspill fra Plan- og bygningsetaten, ble konseptet for øvrige deler av stasjonsutviklingen endret til størst mulig gjenbruk av dagens bygningskonstruksjoner.
I samme periode avklarte arbeid for ny togtunnel Oslo (NTO) at utbygging av stasjonen må tilrettelegge for at spor 14 og 15 blir gjennomgående under Oslo S. Prosjektet Ny tunnel Oslo kan gi store konsekvenser for den vestre delen av stasjonen med hovedinngangen og øvre Jernbanetorg. Stasjonsutvikling her må planlegges samtidig med jernbaneprosjektet. Nå har dette prosjektet stoppet opp. Derfor er det avklart med Plan- og bygningsetaten at denne delen av stasjonen ikke inngår i reguleringsplanen.
Nordisk lys sett fra sjøen. Kredit Reiulf Ramstad Arkitekter og C F Møller
Arbeidet med reguleringsplanen ble gjenopptatt sommeren 2021 etter at Ruters forslag til detaljregulering for ny bussterminal ble trukket. Arbeidet vil pågå frem til planen er godkjent av Oslo kommune, anslagsvis i 2025.
Våren 2022 ble det gjennomført en digital medvirkningsundersøkelse for å kartlegge folks ønsker og behov.
I 2023 er det gjennomført en egen medvirkningsundersøkelse om Christian Frederiks plass. Det varsles utvidelse av planområdet slik at Christian Frederiks plass og øvre trafikktorg inngår i planområdet.
Klikk her for å lese om medvirkningsprosessen.
Planavgrensning reguleringsplan for Nye Oslo S.
Forventet første trinn i utbyggingen er i 2025.
Når reguleringsplanen er godkjent av kommunen, kan vi starte med planleggingen av det første byggetrinnet. Ombygging av stasjonsinngang nord og fordelingshallen vil trolig være det første byggetrinnet.